صنعت فولاد سال سختی را پشت سرگذاشته است
1394\08\04 - 3:10 PM
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد و صادرکننده نمونه گفت : قیمت سنگآهن در بازارهای جهانی در یک سال اخیر حدود دوسوم کاهش پیدا کرده و از 140 دلار به کمتر از 40 دلار در تن رسیده است.
بهرام سبحانی در گفتوگو با پایگاه خبری سازمان توسعه تجارت افزود : این در حالی است که در ایران این قیمتها نهتنها کاهش پیدا نکرده بلکه حدود 20 درصد افزایش هم داشته و نشان دهنده سال سختی است که صنعت فولاد کشور پشت سر گذاشته است.
وی گفت: قیمت حاملهای انرژی در دنیا تابعی از قیمت نفت است و در این مدت با کاهش چشمگیر قیمت نفت در این حوزه نیز کاهش قیمت جهانی را داشتهایم و بدین ترتیب دو هزینه عمده صنعت فولاد در دنیا کاهش قابل توجه پیدا کرده است اما در ایران با افزایش قیمت مواجه بودیم و همین مسئله رقابت ما در بازارهای جهانی را سختتر از قبل کرده است.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد با بیان اینکه بخش مهمی از مشکلات کشور و کمبود نقدینگی دولت به دلیل یارانههاست، اظهار داشت: توسعه زیرساختها باید در اولویت سرمایهگذاری دولت قرار گیرد. دولت قرار نیست کارخانه یا حتی نیروگاه راهاندازی کند اما اگر زیرساختهایی مانند آب، راه و جاده را تأمین کند، برای سرمایهگذارانی که قصد راهاندازی کارخانه دارند هزینهها به شکل قابل ملاحظهای کاهش پیدا میکند.
سبحانی با تاکید بر جلوگیری از خامفروشی و ایجاد ارزش افزوده گفت: خامفروشی یعنی حراج منابع خدادادی. اکنون ما اگر بخواهیم به طور مثال سنگآهن را در کنار کارخانه آن حراج کنیم، برای آن تنها حدود 20 دلار دریافت میکنیم اما اگر آن را تبدیل به فولاد کنیم نه تنها به واسطه این تولید در بخشهای مختلف ایجاد اشتغال میشود، بلکه ارزش آن سنگآهن هم به 400 دلار میرسد.
سبحانی گفت : دشواریهای موجود بر سر راه صادرات را میتوان به طور کلی به دو گروه سختافزاری و نرمافزاری تقسیم کرد. بخش نرمافزاری بیشتر به بحث قوانین و مقررات و نقش و عملکرد دولت مربوط میشود که خوشبختانه در این زمینه مشکل خاصی وجود ندارد. البته در دولت قبلی محدودیتهایی در این زمینه اعمال شده بود و گاه بهطور کلی صادرات متوقف میشد و گاه کمی پیچ آن را باز میکردند و به شرکتها اجازه میدادند اندک صادراتی داشته باشند.
وی افزود: اما در این دولت موانع برداشته و اعلام شده که صادرات از هر نوع و به هر مقدار آزاد است. امروز هیچ محدودیتی در زمینه صادرات نداریم اما انتظار میرود همان طور که وقتی مصرف داخل افزایش پیدا میکند، دولت برای مدیریت بازار داخل ، صادرات را محدود میکند، درحالت معکوس نیز مشوقهایی در نظر گرفته شود و در شرایطی مثل الان که بازار داخلی کساد است و تولیدکننده جنس مازاد در انبارهای خود دارد، مانند کشورهای مختلف مشوقهایی را برای این بخش در نظر بگیرد.
وی به فضای پساتحریم نیز اشاره کرد و گفت: پتانسیلهای زیادی وجود دارد تا بتوانیم پس از این دوره، به فکر ایجاد کارخانهها و صنایعی باشیم که این سالها (به دلیل تحریمها) محدویتهایی در زمینه تأمین منابع مختلف از جمله منابع مالی آنها وجود داشته است.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد افزود : صنعت فولاد صنعت پرهزینهای است که نمیتوان با وامهای یک تا سه میلیاردی بانک آنها را تأمین کرد. برای این صنعت حدود یکهزار میلیارد تومان سرمایهگذاری لازم است و این رقم از طریق وام بانکی قابل تأمین نیست حتی اگر امکان دریافت وامی با این رقم هم وجود داشته باشد، با بهرههای بانکی 27 درصدی دریافت آن اصلا مقرونبهصرفه نیست و مجبوریم با فاینانس و وامهای خارجی کار را پیش ببریم به همین دلیل امیدواریم پس از برداشته شدن تحریمها فضای مناسبی در این زمینه ایجاد و پای سرمایهگذاران خارجی به کشور باز شود.
وی گفت: در 45 سال تولید فولاد به ظرفیت تولید 20 میلیون تن رسیدهایم و اینکه بخواهیم در 10 سال این ظرفیت را به بیش از دو برابر برسانیم، کار سختی به نظر است. اما اگر کشوری مثل چین را در نظر بگیریم فقط در یک سال 200 میلیون تن حجم تولید خود را افزایش داده است، پس قطعا افزایش ظرفیت 35 میلیون تنی در 10 سال کار چندان دشواری نخواهد بود. برای چنین هدفی نمیتوان کارخانههای 200 تا 300 هزارتنی ایجاد کرد اما اگر کنسرسیومهایی ایجاد کنیم که مثلا پنج کارخانه با ظرفیت تولید هفت میلیون تن راهاندازی شود، میتوان به این ظرفیت دست پیدا کرد. البته مشروط بر آنکه زیرساختها و حمایتهای لازم نیز مهیا باشد. ایران سالانه حدود 20 میلیون تن تولید فولاد دارد و بر اساس اهداف تعریفشده در سند چشمانداز 1404 لازم است حجم این تولیدات به 55 میلیون تن در سال برسد. اما علاوه بر ایران سایر کشورها هم توسعه تولیدات فولادی را با توجه به اهمیت این صنعت در دستور کار خود قرار دادهاند و بدین ترتیب کشوری مثل ترکیه از قدرتهای نوظهور فولاد جهان در سال 2012 به شمار میرود که به تنهایی 36 میلیون تن فولاد (عمدتا از ضایعات فلزی سایر کشورها) تولید کرده است. در میان 20 کشور بزرگ تولیدکننده فولاد، تنها امریکا، روسیه، مکزیک و ایران دارای 3 عنصر اصلی تولید فولاد یعنی سنگآهن، انرژی و آب است.
خروج محصولات پتروشیمی از بورس سبب رانت خواری می شود
1394\08\04 - 2:20 PM
دبیرکل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه بورس کالا شفاف ترین بستر برای معاملات منصفانه است ، گفت : خروج محصولات پتروشیمی از بورس سبب فقر شفافیت قیمت ، واقعی نبودن معاملات برای مصرف کننده و فروشنده می شود.
روح اله میرصانعی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود : بهترین جایی که می تواند شاهد معاملات شفاف و منصفانه برای محصولات پتروشیمی آن هم به دور از رانت خواری و سوء استفاده دلالان باشد ، بازار متشکل بورس کالاست.
میرصانعی گفت : قیمت عادلانه و شفاف ، کاهش ریسک بازپرداخت وجوه خریدار به فروشنده ، افزایش اطمینان از بازپرداخت وجوه معامله و از همه مهم تر معافیت مالیاتی از مزایای معامله در بازار بورس کالاست.
وی ادامه داد : خروج برخی از محصولات پتروشیمی از بورس ممکن است ایجاد رانت کند و سبب شود مدیران بازاریابی و بازرگانی برخی شرکت های پتروشیمی روابط را بر ضوابط ترجیح دهند و فساد تجاری شکل گیرد.
میرصانعی گفت : وزارت صنعت می گوید محصولات پتروشیمی هم در بورس و هم در جایی خارج از بورس معامله شود و تاکیدی بر لزوم خروج محصولات از پتروشیمی به صورت یک جا ندارد اما این اختیار ( معامله در خارج از بورس ) جالب نیست زیرا سبب می شود که محصولات دچار چندنرخی شود و احتمال فساد افزایش یابد.
وی افزود : در مورد کالاهایی که ذاتا بورسی است با اختیاری کردن آنها و خروج از سازوکار شفاف بورس تنها به صنعت لطمه خواهیم زد.
دبیرکل کانون کارگزاران بورسی گفت : بر اساس تقاضای وزارت صنعت ، معدن و تجارت درباره برخی کالاهای خاص که باید مصرف کنندگان مشخص و مجوزدار داشته باشد ، ورود خریداران به بازار محدود شده است وگرنه تمایل ذاتی بورس کالا به معاملات آزاد بوده است.
وی ادامه داد : اگر محدودیتی برای ورود سرمایه گذاران به بورس وجود دارد ، محدودیتی است که خود وزیر صنعت و معاونانش ایجاد کرده اند.
میرصانعی افزود : هر اندازه در یک صنعت رانت خواری ایجاد شود ، منافعی که باید به خریدار و فروشنده برسد با دخالت های دلالان به هدر می رود.
________
امیدی به آینده آدم هایی که مدام می گویند نمی توانم و یا نمی شود ، نیست . حکیم ارد بزرگ
بسیاری از آرزوهایمان را می توانیم به آسانی ، با نشان دادن توانمندی خویش ، به دست آوریم . حکیم ارد بزرگ
کینه را از خود دور کن ، چرا که خرمن مهر و پاکی ات را به آتش می کشد . حکیم ارد بزرگ
زیستگاه زیبا ، آدمیان را در گذر زندگی ، همواره شاداب و جوان نگاه می دارد . حکیم ارد بزرگ
دوشنبه 4 آبانماه سال 1394 ساعت 04:54 ب.ظ